Een visgraat vloer straalt luxe, stijl en karakter uit. Toch kan het gebeuren dat deze prachtige vloer na verloop van tijd begint te kraken. Erg vervelend, zeker wanneer je net hebt geïnvesteerd in een nieuwe houten vloer. Gelukkig zijn er meerdere manieren om het probleem aan te pakken – en in sommige gevallen zelfs volledig te verhelpen. In dit blog vertellen we je waarom een visgraat vloer kan kraken, wat je eraan kunt doen én hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.
Waarom kraakt een visgraat vloer?
Voordat je iets kunt doen tegen het kraken van een visgraat vloer, is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Werking van het hout
Hout is een natuurlijk materiaal en “werkt”. Dat betekent dat het uitzet en krimpt onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid. Bij een visgraat vloer, waarbij veel verbindingen strak op elkaar aansluiten, kunnen deze bewegingen sneller leiden tot wrijving – en dus kraken.
- Losse verbindingen
Bij een zwevend gelegde vloer kunnen delen licht bewegen ten opzichte van elkaar of van de ondergrond. Als de klikverbindingen of mes-en-groefverbindingen niet 100% vast zitten, ontstaat er speling. Vooral bij intensief belopen stukken kan dit leiden tot geluiden.
- Ongelijke ondervloer
Een visgraat vloer vereist een perfect egale ondervloer. Zelfs kleine oneffenheden kunnen zorgen voor drukpunten, waardoor vloerdelen gaan buigen of schuren en dus kraken.
- Onjuiste installatie
Het leggen van een visgraat vloer vereist vakmanschap. Als er fouten zijn gemaakt bij het leggen, zoals onvoldoende verlijming, verkeerde afstand tot de muur (zettingsruimte) of gebruik van het verkeerde ondervloermateriaal, kan dat leiden tot geluid.
Wat kun je doen tegen een krakende visgraat vloer?
Gelukkig zijn er verschillende oplossingen – afhankelijk van de oorzaak.
- Controleer de luchtvochtigheid
Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in huis te meten. Voor houten vloeren is een luchtvochtigheid tussen de 45% en 60% ideaal. Is het te droog? Dan kun je gebruikmaken van een luchtbevochtiger om het evenwicht te herstellen. Dit voorkomt overmatige krimping van het hout.
Tip: Plaats eventueel meerdere hygrometers in huis voor een compleet beeld.
- Gebruik vloerpoeder of grafietpoeder
Bij lichte krakende geluiden kun je proberen om vloerpoeder of grafietpoeder tussen de naden van de vloer te strooien. Dit vermindert de wrijving. Let wel: dit is een tijdelijke oplossing en werkt niet bij structurele problemen.
- Laat de vloer professioneel controleren
Bij aanhoudend kraken is het verstandig om een vloerspecialist in te schakelen. Zij kunnen de vloer inspecteren op losse verbindingen, ondervloerproblemen of andere constructiefouten. Soms is een kleine correctie al voldoende.
- Herleggen of vast verlijmen
In het uiterste geval moet de vloer (deels) opnieuw gelegd of alsnog volledig verlijmd worden aan de ondergrond. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt beweging tussen de vloerdelen. Een verlijmde visgraat vloer is bovendien stiller en duurzamer op de lange termijn.
Hoe kun je kraken van een visgraat vloer in de toekomst voorkomen?
✔ Kies voor kwaliteit
Investeer in hoogwaardige materialen en een ervaren vloerenlegger, zoals Das Vloeren. Goedkoop kan op de lange termijn duurkoop zijn.
✔ Laat de vloer acclimatiseren
Laat het hout minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt, zodat het zich aanpast aan het klimaat in huis.
✔ Houd het binnenklimaat stabiel
Gebruik luchtbevochtiging in de winter en zorg voor goede ventilatie in de zomer. Een stabiel binnenklimaat is de beste bescherming tegen krimp en uitzetting.
✔ Kies voor verlijmen i.p.v. zwevend leggen
Bij visgraat vloeren is het aan te raden om de vloer te verlijmen. Dit voorkomt beweging en dus krakende geluiden. Zwevend leggen is mogelijk, maar vraagt om de juiste ondervloer en perfecte uitvoering.
Advies nodig? Das Vloeren helpt je verder!
Heb jij last van een krakende visgraat vloer? Of wil je voorkomen dat jouw toekomstige vloer gaat kraken? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies of een vrijblijvende inspectie. Bij Das Vloeren combineren we vakmanschap met eerlijk advies, zodat jij weer zorgeloos kunt genieten van je prachtige vloer.
Veelgestelde vragen (FAQ)
- Kan een nieuwe visgraat vloer ook kraken?
Ja, vooral in de eerste maanden. Het hout is dan nog aan het acclimatiseren.
- Helpt tapijt of een vloerkleed tegen het kraken?
Een vloerkleed kan contactgeluid dempen, maar lost de oorzaak van het kraken niet op.
- Kan ik zelf vloerpoeder gebruiken?
Ja, maar wees voorzichtig en probeer het eerst op een klein deel. Het is geen permanente oplossing.
Bij Das Vloeren helpen we je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw woning of werkruimte. Of je nu kiest voor plinten, kit of een combinatie van beide: we staan klaar om jouw ideale vloer te realiseren. Ontdek onze collectie verlijmde PVC vloeren en vraag vrijblijvend advies aan voor de perfecte afwerking van jouw vloer!
Persoonlijk advies
Wij helpen je graag om de perfecte vloer te kiezen voor jouw interieur.